TOP

KYBEZ

Kybernetická válka: Německo obviňuje, Rusko odmítá

Autor obsahu – Michaela Petrášová

Berlín – Německé ministerstvo zahraničí si povolalo ruského chargé d’affaires, tedy vedoucího diplomatické mise v zahraničí, v reakci na obvinění, že ruští hackeři zaútočili na členy vládní koalice SPD a na některé německé společnosti. Podle německých úřadů za těmito útoky stojí ruská vojenská zpravodajská služba GRU. Ministryně zahraničí Annalena Baerbock uvedla, že vyšetřování identifikovalo hackerskou a špionážní skupinu APT28 jako viníka a zdůraznila, že tento čin je nepřijatelný a bude mít důsledky.

Reakce mezinárodního společenství

České ministerstvo zahraničí rovněž nedávno obvinilo skupinu APT28 z kybernetických útoků, při kterých byla zneužita bezpečnostní mezera v programu Microsoft Outlook. NATO i Evropská unie útoky odsoudily a vyjádřily podporu Německu a České republice. Spojené státy rovněž vyzvaly Rusko, aby okamžitě zastavilo tyto aktivity a vrátilo se k dodržování mezinárodních norem.

Moskva odmítá obvinění

Moskva – Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo obvinění Německa z kybernetických útoků tvrzením, že Berlín se snaží eskalovat napětí pomocí nepravdivých obvinění o činnosti ruských hackerů. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že Německo neposkytlo žádné konkrétní důkazy.

Německo také povolalo svého velvyslance v Rusku ke konzultacím, což podle Moskvy povede k dalšímu zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. Zacharovová tvrdí, že Západ vede proti Rusku informační válku, která zahrnuje šíření falešných zpráv s cílem zvýšit strach z Ruska.

Bezpečnostní hrozby

Německé úřady uvedly, že za poslední dva roky čelily kybernetickým útokům zaměřeným na vládnoucí sociální demokracii (SPD) a na klíčové německé firmy v odvětvích jako logistika, zbrojní průmysl, letectví a informační technologie. Berlín obvinil GRU, ale kvůli bezpečnostním důvodům nezveřejnil podrobnosti o konkrétních škodách.

Severoatlantická rada, nejvyšší orgán NATO, minulý týden vyjádřila obavy z rostoucího počtu ruských kyberútoků, které podle nich ohrožují bezpečnost členských států, včetně Německa, Česka a Polska. Zacharovová tato tvrzení odmítla jako součást západní informační války proti Rusku.

Širší kontext

Ruská diplomacie obdobně reaguje i na další kritiku Západu, zejména pokud jde o podporu Ukrajiny. Ruská vojska vtrhla na Ukrajinu před více než dvěma lety, což vyvolalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Tato situace nadále ovlivňuje mezinárodní vztahy a regionální bezpečnost.

 

Zdroje: https://www.natoaktual.cz/v-mediich/nemecko-cesko-kyber-utok-rusko.A240506_221749_na_media_m02

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2515876